Over Anne

Anne in Wenen

Anne-Marie Wesseling (1966) ging als peuter al in haar eentje op reis (naar de kinderboerderij) en raakte die reislust nooit meer kwijt. Op haar twaalfde fietste ze heel Nederland door, op haar zeventiende reisde ze door Israel en Griekenland, op haar negentiende door Latijns-Amerika. En daar, tijdens een avond vol muziek ergens in een achterafzaaltje in Cuzco, bedacht ze: ‘Als ik weer ga reizen, wil ik er iets mee dóen.’

Dat zou ook gebeuren, maar wel met een omweg. Ze studeerde filosofie in Utrecht (en ook in Parijs en New York) met als bijvak geschiedenis van het kolonialisme. Intussen volgde ze cursussen radiojournalistiek en leerde ze het journalistieke vak bij Stadsomroep Radio, als presentator, programmamaker en redacteur. Daarnaast vulde ze wekelijks de poppagina in het Stadsblad en begon ze als freelancer te schrijven voor de tijdschriften Viva, Jazz Nu en KIJK. Na haar afstuderen kwamen daar opdrachtgevers en projecten bij, zo stelde ze verhalenbundels samen voor Uitgeverij Prometheus (‘Amazonië, vrouwen op reis’, ‘Het paradijs op aarde’ ‘Hot!’ en de collectors items ‘Brandend Zand’ en ‘Brandend Zand, hete zomer’). Samen met Bram Donkers publiceerde ze ‘Holland, USA’, het verslag van een fascinerende (goudzoekers! smokkelaars! klompen!) rondreis langs 28 dorpen in de Verenigde Staten die Holland heten. En verder werkte ze ruim tien jaar als reisjournalist, onder meer voor reisbladen van de ANWB.

‘Ah, je hebt een portfolio-carrière!’ concludeerde schrijver David Bodanis, die ze interviewde voor het tijdschrift Natuurwetenschap en Techniek.

Klopt.

Op dit moment schrijf ik over filosofie en mindstyle voor Happinez, over reizen voor SNP en OpPad en over ontwikkelingen in het vmbo voor Sterk Techniek Onderwijs. Volgende stap? Liefst in de hoek van Natuur en Milieu. Zoek je een schrijver in die richting, mail me even, ik kijk uit naar je bericht: info(at)annewesseling.nl.