Over Anne

Anne in Wenen

Anne-Marie Wesseling (1966) ging als peuter al in haar eentje op reis (naar de kinderboerderij) en raakte die reislust nooit meer kwijt. Op haar twaalfde fietste ze heel Nederland door, op haar zeventiende reisde ze door Israel en Griekenland, op haar negentiende door Latijns-Amerika. En daar, tijdens een avond vol muziek ergens in een achterafzaaltje in Cuzco, bedacht ze: ‘Als ik weer ga reizen, wil ik er iets mee dóen.’

Dat zou ook gebeuren, maar wel met een omweg. Ze studeerde filosofie in Utrecht (en ook in Parijs en New York) met als bijvak geschiedenis van het kolonialisme. Intussen volgde ze cursussen radiojournalistiek en leerde ze het journalistieke vak bij Stadsomroep Radio, als presentator, programmamaker en redacteur. Daarnaast vulde ze wekelijks de poppagina in het Stadsblad en begon ze als freelancer te schrijven voor de tijdschriften Viva, Jazz Nu en KIJK. Na haar afstuderen kwamen daar opdrachtgevers en projecten bij, zo stelde ze verhalenbundels samen voor Uitgeverij Prometheus (‘Amazonië, vrouwen op reis’, ‘Het paradijs op aarde’ ‘Hot!’ en de collectors items ‘Brandend Zand’ en ‘Brandend Zand, hete zomer’). Samen met Bram Donkers publiceerde ze ‘Holland, USA’, het verslag van een fascinerende (goudzoekers! smokkelaars! klompen!) rondreis langs 28 dorpen in de Verenigde Staten die Holland heten.

‘Ah, je hebt een portfolio-carrière!’ concludeerde schrijver David Bodanis, die ze interviewde voor het tijdschrift Natuurwetenschap en Techniek.

Klopt.

Haar reisverhalen verschijnen op dit moment in REIZEN Magazine en af en toe in het Algemeen Dagblad, voor Happinez schrijft ze over filosofie en mindstyle. Daarnaast schrijft ze interviews en columns voor Barnyard Publishers. In 2011 zette ze haar journalistieke werk op een laag pitje om zich een half jaar helemaal aan een project te kunnen wijden. Het resultaat: ‘Bij de dromers van dromen’ – een liefdesverklaring aan Ierland en de Ierse muziek, verscheen bij Atlas Contact. Nieuwsgierig? Bestel het rechtstreeks bij Anne via boekwinkeltjes.nl!