Naar de Vakantiebeurs met kinderen

Met kinderen naar de Vakantiebeurs

foto: VNU Exhibitions

De Vakantiebeurs (woensdag 15 tot en met zondag 19 januari in Utrecht) adverteert nu overal en nergens met een paar euro korting op je dagkaart als je tickets koopt in de voorverkoop, tot en met a.s. dinsdag. Maar ik weet hoe het nog veel goedkoper kan: neem een kind mee!

Want behalve individuele dagkaarten (€12 per stuk) kun je ook een FAMILY TICKET kopen. Dat kost in de voorverkoop €19 (plus een euro administratie) en dan kun je met twee volwassenen en maximaal twee kinderen van 13 tot en met 16 jaar naar binnen. Ben je dus voor €5 per persoon binnen! Kinderen onder de dertien mogen sowieso al gratis mee, maar als je met twee volwassenen en kinderen bent, kun je dus toch beter zo’n familieticket kopen. (Let op: je moet wel echt kinderen bij je hebben, anders moet je alsnog losse tickets kopen).

Koop je ticket hier: VAKANTIEBEURS (dan krijg ik nog commissie ook – dat kost jou niks maar geeft mij een enorme kick want het gaat in het fonds voor mijn nieuwe boek!)

 

Is de Vakantiebeurs leuk voor kinderen dan?

Nou en of! Mijn stelling: als het mee kan op vakantie, kan het ook mee naar de Vakantiebeurs. Bovendien, de reiswereld mikt dit jaar juist extra op familiereizen (onder het thema ‘SAMEN’) dus het is eigenlijk niet meer dan normaal dat kinderen dan zelf ook op onderzoek kunnen gaan naar wat er allemaal aangeboden wordt.

Ze moeten wel tegen een beetje rumoer kunnen want de Vakantiebeurs is nu niet direct een stiltetuin, maar mijn dochter (niet op de foto trouwens) neem ik bijvoorbeeld al mee vanaf dat ze in de buggy zat, en die zwaaide toen al stralend naar iedereen alsof ze de koningin van Sheba was. Toen ze iets groter was speldde ze een button met ‘assistent van Anne Wesseling’ op en tegenwoordig (ze is 12) gaat ze met een of meer buurkinderen als een volleerd beursbezoeker te werk en brengt verslag uit van allerlei leuke reizen en nieuwtjes waar ik zelf compleet overheen gekeken heb.

Het is wel handig om het een en ander af te spreken, want de beurs is nogal groot en ik reis dan wel zelf nogal veel, maar als mijn kinderen op pad gaan wil ik wel weten of ik ze moet zoeken in Limburg of in Sint Helena. Sterker nog, ik wil ze helemaal niet zoeken. Ik wil dat ze op de afgesproken tijd bij het kampvuur in Camping by Night staan en dat ze anders even bellen. En dat dóen ze, de helden.

Dit zijn de ‘beursregels van mamma’ en je kunt ze natuurlijk naar eigen inzicht uitbreiden of toepassen

Blijf in deze hal (als ze groter zijn: kom het even zeggen als je naar een andere hal gaat).
We spreken over 30 minuten af in X.
Rennen en schreeuwen doe je alleen in het kinderpaviljoen (daar kun je ook terecht voor schmink, als je dat leuk vindt).
Altijd netjes en beleefd zijn tegen de mensen achter de stands. (Bonuspunten als je iedereen met ‘u’ aanspreekt).
Nooit zomaar van alles meenemen, even vragen of het mag, en niet teveel dat is niet netjes. Neem alleen folders mee waarvan je echt denkt dat ze voor de rest van het gezin ook interessant zijn.
Stel gerust vragen, dat vinden mensen leuk. Hou het gesprek niet te lang, want andere mensen willen ook dingen vragen.Als je iets heel bijzonders vindt, laat het me weten, dan kom ik ook.

Mensen denken vaak dat je kinderen maar meteen moet ‘stallen’ in het kinderpaviljoen, maar mijn ervaring is dat iets grotere kinderen het juist heel leuk en stoer vinden om zo ‘volwassen’ op de beurs te zijn. Het is nog leerzaam ook: ze leren gesprekjes voeren, belangstelling tonen, zich in te houden, kritisch te kijken naar het reisaanbod, ze leren wat er allemaal te koop is op reis- en vakantiegebied, ze zien hoe een beurs werkt en dat de wereld groter is dan je denkt. En hoe een massagestoel werkt, dat ook.

Voilá. Probeer het uit, en laat je verrassen door wat je kinderen meenemen. Wat kinderen zelf uitzoeken is overigens vaak prettig bereikbaar. Ze hoeven niet zo nodig zes weken te trekken door Tibet, maar ze willen leuk kamperen met oma en opa. Trouwens, die kun je natuurlijk óók meenemen naar de beurs. Dat is pas multigenerational!