Hoe je tot 8% goedkoper kunt pinnen buiten de eurozone

Euros

Soms zit ik hier bij het lezen van de krant luid te applaudisseren. Vanochtend bijvoorbeeld. Het applaus ging in dit geval naar Dirk Gerritsen en Coen Rigtering, docenten UU School of Economics, die een ingezonden brief stuurden naar de Volkskrant (en naar de Volkskrant die de brief publiceerde).

‘Wisseltruc maakt buitenlandse betaling duur’ stond erboven. En Gerritsen en Rigtering legden heel duidelijk iets uit dat relevant is voor iedereen die wel eens buiten de eurozone reist en daar pint.

Wat is het geval?

Als je betalingen doet buiten de eurozone (bijvoorbeeld als je pint op IJsland) krijg je steeds vaker de mogelijkheid om in euro’s te betalen, in plaats van in de lokale munt. Dat heet DCC, dynamic currency conversion. DCC lijkt logisch. Je ziet dan immers als je pint meteen wat het product kost in euro’s. Handig!

Maar er zit een adder onder het gras. Geld omwisselen is namelijk nooit gratis, maar wat je ervoor betaalt verschilt nogal.

Als je pint in lokale valuta, is het je eigen bank die dat geld omwisselt naar euro’s. De grootste Nederlandse banken rekenen daarvoor pakweg 1% extra.

Bij DCC is die opslag veel hoger. Dan staat je eigen bank buitenspel, en is het de aanbieder van DCC die de opslag bepaalt. En dat is dan vaak 3 tot 8% bovenop de actuele wisselkoers.

Dat is net te weinig om op te vallen als je ‘uit je hoofd’ snel omrekent wat het bedrag ongeveer moet zijn. Gerritsen en Rigering deden een proef met 166 toeristen die bij pinbetalingen konden kiezen of ze in lokale valuta of in euro’s wilden betalen. Conclusie: ‘deze doorsnee consument bleek niet in staat om te bepalen wat voor hem/haar de goedkoopste optie was. Zelfs wanneer de koersopslag bij DCC 10% bedroeg, koos ruim de helft van de consumenten voor de DCC-optie.’

Wat te doen? Simpel: als je bij het pinnen kunt kiezen tussen de lokale munteenheid en euro’s, kies dan de lokale valuta! Je weet niet hoeveel het scheelt, maar dát het goedkoper is, is zeker. Per €100 betaal je in de plaatselijke munt tot €8 minder wisselkosten. Tel uit je winst.

Het advies gaat ook op als je aankopen doet via internet buiten de eurozone trouwens. Kortom, een klein maar concreet en gemakkelijk uit te voeren tip die geld bespaart. Dank, Dirk Gerritsen en Coen Rigtering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.