Hoe heet die boom?

Het is een eenvoudige vraag, ‘hoe heet die boom’ en toch wil je niet weten hoeveel moeite het kost om er antwoord op te krijgen. Mensen op straat weten het meestal niet, zelfs niet als de stad er vol mee staat. Eigenlijk wel te begrijpen want zij zien die bomen elke dag en dan let je er niet meer zo op. Maar als een boom zo mooi of bekend is, dan is het toch leuk om te weten hoe hij heet.

 

Wikipedia Commons/Marc Averette

Wikipedia Commons/Marc Averette

Dit is bijvoorbeeld de Royal Poinciana, of ‘flamboyant’, wat de lading ook wel goed dekt. Komt oorspronkelijk uit Madagascar, maar is daar heel zeldzaam geworden. De royal poinciana doet het goed in subtropische klimaten, dus je komt hem bijvoorbeeld vaak tegen in Florida.

Jacaranda in West-Australië, foto: Mikeinnc

Jacarandas in West-Australië, foto: Mikeinnc

En dit is de Jacaranda (de naam is bijna nog mooier dan de boom zelf). Hij komt van oudsher voor in Midden- en Zuid-Amerika en in de Cariben. In Azië is hij vaak aangeplant en zie je hem bijvoorbeeld ook in Nepal en India. Als je in Tunis bent geweest, ken je deze boom zeker, want de stad staat er vol mee. Vooral mooi in mei als hij in bloei staat, dan kleuren de boulevards lila.

Deze lijst ga ik nog verder uitbreiden. Want nu ik erover nadenk: de Johannesbroodboom moet er ook bij! Ken je er zelf nog een boom die wel bekend is maar waarvan niemand weet hoe hij heet, laat het me weten.

Share This Post