Favoriete plekken: Café Peter Sport op de Azoren

Foto: Paul Tolenaar

Foto: Paul Tolenaar

Een rondreis over de Azoren is een van de mooiste reizen die ik ooit maakte en de plek die me nog het meeste is bijgebleven is Café Peter Sport, aan de haven van Horta op het eiland Faial. Je eet er een bord stokvis, je kijkt naar de muren die behangen zijn met vlaggen van over de hele wereld. Maar het gaat om de mensen die binnenkomen.
De Azoren zijn een vaste pleisterplaats voor zeezeilers. In de lente reizen ze op de passaatwinden van de Cariben naar Europa, in de herfst gaan ze in omgekeerde richting. Ze zeilen dure zeilschepen over de oceaan, zodat de eigenaars in hun volgende vakantie aan boord kunnen gaan bij Capri. Of ze zijn op hun eigen schip bezig met een reis rond de wereld.
Ik was er in maart. De oversteek was zwaar geweest – iedereen had het erover. De jongens op de foto zijn Russen. Ze kwamen net binnen, uitgehongerd, hun zeilkleding nog aan. Er was een zware storm geweest – een andere catamaran uit hun gezelschap was onderweg gezonken, de twee opvarenden gered met een helikopter.
In Peter Sport kun je een hele avond zitten luisteren naar verhalen van zeelieden. Ze vertellen over wacht lopen aan dek, om drie uur ‘s nachts, een boek lezen bij het licht van de volle maan. Over dolfijnen die meezwemmen met het schip. Er zijn vrouwen die twintig jaar geleden ergens aanmonsterden en sindsdien hun leven op zee slijten omdat ze verslaafd raakten aan de manier van leven. Allemaal hebben ze de zon in hun haar, en ogen met uitzicht op zee.
En je weet: morgen, overmorgen of volgende week, als de zeilen zijn gerepareerd, dan gaan ze weer verder. En je hebt zin om zelf ook aan te monsteren op een van die schepen in de haven. Je doet het niet – want je bent op weg naar huis. Maar de gedachte dat het kán is fijn.

informatie
www.petercafesport.com
www.visitazores.com

Foto: Paul Tolenaar

Foto: Paul Tolenaar

Share This Post