De 7 meest voorkomende oplichterstrucs in Parijs

Attention Pickpockets !

Natuurlijk schrijf ik veel liever over léuke dingen onderweg, maar in de serie ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’ vandaag toch even een hoofdstuk over oplichterspraktijken in Parijs. Want oh, wat zijn ze er goed in. Een paar jaar terug hoorde ik daar om de haverklap ‘Madame, madame! U hebt uw trouwring laten vallen’ (tuurlijk!), tegenwoordig schijnt de truc met het vriendschapsarmbandje heel populair te zijn. Hier de zeven meest voorkomende oplichterstrucs in Parijs.

1 De vriendschapsbandjes-vlechter

Een hele populaire op Montmartre maar ook elders: iemand begint een praatje en biedt aan een vriendschapsarmbandje om je pols te vlechten. Of iemand wil je vrolijk de hand schudden, en ineens zit er een strak touwtje om je vinger dat een armbandje moet worden. Daarna moet je er natuurlijk wel flink voor betalen – desnoods trekt je nieuwe ‘vriend’ het armbandje zo strak dat je er flink wat geld voor over hebt als hij het losknipt.

2 De hulpvaardige voorbijganger

Een bekende afleidingstruc: er ligt een gouden ring op straat en iemand vraagt: is die misschien van u? Tenzij je echt zelf net je trouwring van je vinger hebt laten glijden: niet op ingaan!

3 Het meisje van de petitie

Een lief meisje vraagt je een petitie te tekenen voor de doofstommen. Terwijl je tekent, rolt een ander lief meisje je portemonnee. Of achteraf blijkt dat je moet doneren en wordt de sfeer grimmig als je daar geen zin in hebt. Petities tekenen? Doe maar gewoon op internet. (De meisjes spreken trouwens geen gebarentaal, zo raar!).

4 De zakkenrollers

Zakkenrollers zijn er natuurlijk ook nog, vooral op bekende toeristische plekken, in de metro (in de vorm van een groep giebelende schoolmeisjes bijvoorbeeld) en ook in het Louvre, waar het personeel zelfs in staking ging om die reden. Er kwam meer beveiliging, maar toch, in het Louvre of waar dan ook: stop waardevolle spullen echt goed weg en maak ritsen van een daypack dicht met een klein slotje.

5 De terrasjesdief

Tip: laat je mobiele telefoon nooit op het tafeltje liggen, terwijl je koffie drinkt op een terrasje. Echt nóóit. Want wat gebeurt er? Iemand vraagt wat, je kijkt een seconde de andere kant op en weg is je iPhone. Nog brutaler: een voorbijganger grist je telefoon van tafel en rent heel hard weg.

6 De kassier die niet zo goed is met getallen

Je betaalt met een briefje van €50 en je krijgt terug alsof je €20 gaf. Dat is natuurlijk geen oplichterij, ben je gek, dat gebeurt echt he-le-maal per ongeluk! De remedie: aandachtig betalen. Kijk desnoods heel nadrukkelijk naar het getal op het briefje. En wacht op je wisselgeld.

Around the Eiffel Tower - Shell game

7 Balletje-balletje (en alle varianten)

Ook al zo oud als de weg naar Rome, maar kennelijk trappen er nog mensen in want het duikt op in steeds nieuwe varianten, bijvoorbeeld met drie schijven die razendsnel door elkaar woorden bewogen. Als je de juiste schijf aanwijst, krijgt je je geld driedubbel terug en het wordt zo gespeeld dat je denkt dat jij veel slimmer bent dan de sukkel die voor je €20 verloor (maar die hoort erbij en krijgt straks zijn geld terug).

Dit filmpje van een bewakingscamera laat goed zien hoe een afleidingstruc werkt bij zakkenrollers die in teams werken )

En tot slot iets vrolijks: ons eigen Bloemenbureau maakte een filmpje over zakkenrollers in Parijs – maar die pakken het nét even anders aan!

Share This Post

One Response to De 7 meest voorkomende oplichterstrucs in Parijs

  1. Grappig, ik ken de trucs alleen van Parijs. Toch is Londen de stad waar inderdaad mijn telefoon gestolen werd. Van tafel. In Berlijn heb ik echt nog nooits iets gemerkt van dit soort gedrag.

    Nomad&Villager 14 maart, 2014 at 09:46